Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (cookies). Turpinot lietot SIA AFagency vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim sīkdatnes. Lasīt vairāk
Aerobika ietver dažādus veidus, kuri atšķiras ar vingrinājumu veidu un intensitāti. ;
Aerobiku parasti izvēlas ar noteiktu mērķi: vai mērķiem:
uzlabot vispārējo fizisko sagatavotību;
samazināt ķermeņa masu;
nostiprināt ķermeņa muskuļus;
pilnveidot aerobās spējas;
attīstīt koordināciju;
uzlabot lokanību;
novērst/ samazināt hronisko slimību attīstības risku;
atbrīvoties no sasprindzinājuma un stresa.
Tā kā aerobika kalpo galvenokārt veselības uzlabošanas vai saglabāšanas nolūkiem, uzturs aerobikas nodarbību apmeklētājiem atbilst vispārīgiem veselīga uztura nosacījumiem. Lai sasniegtu izraudzīto mērķi, uzturam, pirmkārt, jānodrošina uzņemtās un patērētās enerģijas sabalansētība. Īpaši svarīgi tas ir optimālas ķermeņa masas uzturēšanai vai masas samazināšanai. Salīdzinājumam tabulā redzams enerģijas patēriņš sievietēm ar 60 un 70 kg ķermeņa masu.
Enerģijas patēriņš kcal/stundā 60 un 70 kg smagām sievietēm
Aerobikas veids
60kg
70kg
Vispārīga aerobika
380
450
Aerobika ar augstu intensitāti
410
490
Viegli aerobi vingrinājumi
290
350
Step aerobika
500, vidējais diennakts enerģijas patēriņš ap 2000 kcal
598, dinnaktī -2250 kcal
Ūdens aerobika
235
280
Stretching
240
280
Aerobikas nodarbības vadīšana
380
460
Dejas: twist, jazz
270
320
Dejas: valsis, lēns fokstrots
175
210
Labāk ir aprēķināt vai noteikt savu individuālo enerģijas patēriņu. Vienkāršs veids, kā aprēķināt savu diennakts enerģijas patēriņu ir šāds:
Aprēķina savu miera stāvokļa enerģijas patēriņu pēc formulas (sievietēm): 10 x svars (kg)-6.25 x augums (cm)-5 x vecums (gadi)-161
Aprēķināto lielumu reizina ar 1.5. Rezultāts ir jūsu diennakts enerģijas patēriņš.
Citi nosacījumi uzturam ir pietiekams ogļhidrātu daudzums, kuram jānodrošina ne mazāk kā 55-60% no nepieciešamās enerģijas, un lēno ogļhidrātu (ar zemu glikēmisko indeksu- līdz 50 un 50-70 robežās) dominance ikdienas uzturā. Ieteicams izvēlēties veselīgus ogļhidrātu avotus- pilngraudu produktus, dārzeņus, pupas/ pupiņas, lēcas, riekstus- un izsargāties no rafinētiem ogļhidrātu avotiem- baltmaizes, konditorejas izstrādājumiem un saldumiem. Ķermeņa masas samazināšanas gadījumos, kad uzņemto kaloriju daudzums ir mazāks par patērēto, uzturā jāpalielina olbaltumvielu īpatsvars līdz 20-25% no uzņemtās enerģijas. Pēc slodzes ieteicams izmantot “maģisko logu”, kas ilgst apmēram stundu un raksturīgs ar to, ka uzņemtie ātrie ogļhidrāti intensīvi tiek izmantoti muskuļu glikogēna atjaunošanai un netiek pārvērsti rezerves taukos.
Enerģijas ražosanā iesaistītās enerģētiskās sistēmas
Olbaltumu:tauku: ogļhidrātu attiecība (% no enerģijas)
Uzturvielu vidējās devas, g/kg/dn
Uzturs un uztura bagātinātāji
Pirms slodzes
Slodzes laikā
Pēc slodzes
Vispārīgā sieviešu aerobikas nodarbībā:alaktātā anaeroba; laktātā anaerobā; aerobā;10%:25%:65%;step aerobikā (arī disco,jazz u.c.); 20:50:25%